BELEDİYE MEMURU TARAFINDAN KIYILAN NİKAH

[b]BELEDİYE MEMURU TARAFINDAN KIYILAN NİKAH DİNEN MU'TEBER MİDİR?[/b]

Şafii mezhebine göre nikahın sahih olabilmesi için akidde kadının velisi bulunması gerekir. Yani icab'ın veli veya vekili tarafından olması lazımdır.

Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: [b]"Veli ve iki şahidi bulunan nikahtan başka nikah yoktur."[/b] (Yani muteber değildir).

Belediye nikahında ise veliye yer verilmiyor. Çünkü belediye memuru önce geline, sonra damadahitaben der ki: Filan adamı veya hanımı eş olarak kabul ediyor musun? Onların da
"evet" şeklindeki cevaplarını aldıktan sonra nikahı ilan ediyor. Görüldüğü gibi Belediye
nikahında velinin hiç rolü yoktur. Bunun için Şafii olan kimsenin Belediye tarafından
nikahı kıyıldıktan sonra İslam'a uygun bir şekilde yeni bir nikah kıydırması tavsiye edilir. Yoksa dinen nikahı vardır, denilmez.

Hanefi mezhebine gelince nikahın sahih olabilmesi için velinin bulunması şart değildir. Fakat akit, siğanın her iki tarafı -icab ve kabul- maziyi ([b]geçmişi[/b]) ifade veya birisi mazi, diger hali -şimdiki zamani- veya istikbali ifade etmesi gerekir.

Yani nikah memuru; sen falan adami veya hanimi eş olarak kabul ediyormusun şeklinde degil; [b]"sen falan adami veya hanimi eş olarak kabul ettinmi?"[/b] Dedigi, onlarin da cevabi [b]"evet"[/b] oldugu takdirde nikah sahih olur, yoksa sahih degildir.

Dinen naikahin kiyilmasi hususunda ne imamin, ne Belediye memurunun rolü yoktur.

Hanefi mezhebine göre kadin; iki şahid huzurunda koca olacak kimseye: ben seninle evlendim.

Koca da; ben de seninle evlenmeyi kabul ettim deseler nikah kiyilmiş olur.

Şafii mezhebine ise zevce yerine veli, nikahi kiyacaktir. Yalniz her önemli iş için başinda besmele, hamdele ve salvele getirmek sünnettir. Yoksa o iş bereketsiz olur.